Om projekt

Det är något speciellt med projekt tycker jag. Man bestämmer tillsammans vad man ska göra under en viss tid, och så jobbar man på för att nå målet. Sedan är det klart. Eller? Ni har väl alla hört berättelsen om arbetarna som byggde en katedral. Några såg den fina katedralen framför sig, andra såg bara långa arbetsdagar där man högg sten. Det är ju underbart om man jobbar på i ett projekt, och sedan står det en katedral där, färdig att använda. Byggtiden var dock ganska lång på den tiden, och visst tålamod behövdes nog. I biblioteksvärlden producerar vi sällan katedraler. Vi prövar metoder, och ofta kostar det så mycket att när projektet är slut så finns det inte pengar att fortsätta. I KUB-projektet ska vi kompetensutveckla oss för framtida behov. Men vi ska också hitta metoder att kunna fortsätta nödvändig kompetensutveckling när projektet är avslutat och inga extra medel avsätts. Det är kanske den största  utmaningen.

Om annarutquist

Projektledare för KUB-projektet länsbibliotekarie i Värmland
Det här inlägget postades i Projektorganisation. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Om projekt

  1. Maria Törnfeldt skriver:

    Ja nog blir det en utmaning att få in projektarbetet i vardagen så att det blir mer än bara (trevliga) krusningar på ytan! Jag har funderat en hel del på ”arbetsplatsbaserat lärande”. Jag tror att det är bra om vi tillsammans i projektet kan definiera vad vi menar med det. Den stora utmaningen är ju, som du skriver, Anna-Christina, att få det vi lär oss att leva vidare efter projektets slut. Min övertygelse är att en framgångsfaktor för detta är att under projekttiden jobba mycket med att etablera ”arbetsplatsbaserat lärande” på våra bibliotek. Hur definierar vi detta? hur fyller vi begreppet med innehåll?

    I mina funderingar återvände jag till den gamla godingen ”Att lyfta blicken och bryta mönster”, BTJ förlag, 2006. Där finns goda tankar att hämta. Till exempel har Tuija Vartiainen skrivit ett tankeväckande stycke som heter Från spade till grävskopa. Peter Alsbjer har skrivit vasst om behovet av värdegrundsdiskussioner på biblitoeken. Det finns också en praktisk verktygslåda med metoder för att dokumentera och reflektera om sitt utvecklingsarbete.

  2. annarutquist skriver:

    Jag håller med dig om att arbetsplatslärande är en nyckel till framgång. Så bra att du tar fram boken Att lyfta blicken och bryta mönster.Den innehåller många tänkvärda avsnitt skrivna av kollegor. Det är en varm rekommendation att läsa (om) den inför genomförandefasen av KUB.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s