Cross media – tanken svindlar!

Bland det bästa med mitt jobb är att jag ofta får möjligheten att träffa människor som tänker kring något helt annat än vad jag själv gör. Som tur är jobbar jag ju i en av de mest förändringsbenägna branscherna som finns – bibliotek – så tanken kan gott tillåtas svindla och det finns alla möjligheter att tänka fritt kring hur man kan använda dessa nya impulser hemmavid.

För ett par veckor sedan var en sådan där lyxig dag. Då hade jag nämligen förmånen att få träffa Josephine Rydberg Lidén, även kallad Joffe, som jobbar som Cross Media-konsulent på Länskultur Gävleborg.

Cross media – vad är då det? I centrum står berättelsen. Lägg till olika medieplattformar och deltagarkultur och låt berättelsen ta nya, olika, vägar. Det handlar om att berättelsen ska finnas på olika plattformar och att dessa plattformar ska på olika sätt kommunicera med varandra. Det kan handla om olika sociala media, spel, rörlig bild såväl som fysiska platser. Cross culture har använts flitigt inom film, TV och spel. Ofta har det handlat om marknadsföring och att skapa sig ambassadörer som engagerar sig i sin produkt. Ett exempel på ett tekniskt mer avancerat cross media-projekt är Fourth Wall Studios.

crossmedia1
Mina anteckningar i Ipad-appen Paper

Bibliotek och cross culture, hur kan det hänga ihop? På biblioteken står ju också berättelsen i centrum – vad skulle hända om vi lät en bokkaraktär kliva ut ur boken? Kan den karaktären ha favoritböcker som också kan finnas i biblioteksrummet? Kan karaktären ha ett Twitter-konto så att man kan kommunicera med denna? Kan den bo någonstans? Kanske någonstans dit man faktiskt kan ta sig? Väl där, kanske en QR-kod finns uppsatt… var kommer jag om jag scannar in den? Cross media kan vara som en skattjakt, som man genom gåtor, samarbete och listighet ska ta sig igenom.

Joffe visade oss Find the future – ett cross media-projekt man gjort på New York Public Library.

Kolla trailern

Spännande? Kolla på Find the future i praktiken!

Läs en artikel om Find the future

Vill du veta mer om personen bakom Find the future – ta del av detta Ted talk med Jane McGonigal – Gaming can make a better world.

Visst blir man sugen på att öppna upp biblioteket för en natt?

Find the future lever fortfarande. Läs mer på New York Public Libraries hemsida.

Vi i IT-spåret planerar nu för att ni KUB-deltagare ska få ta del av Joffes inspirerande tankar under hösten. Kanske kan vi göra ett cross media-projekt över länsgränserna?

Det här inlägget postades i IT-utbildningar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s