Filma med iPads i KUB-länen

Under våren 2014 har bibliotekspersonalen i Dalarnas fått pröva på att göra film med hjälp av en Ipad och några appar.
Och i fjol erbjöds det filmutbildningar i samarbete med de regionala filmkonsulenterna i Uppsala, Gävleborg och Värmland. Detta är en sammanställning av dessa dagar.

Utrustning

ipad_utrustningFör att göra det lättare att filma med en Ipad har vi köpt in en Ipad-fodral och ett stativ. Fodralet är av märket Makayama Movie Mount och är greppvänligt, nästan ett måste om Ipad ska fungera som kamera. Fodralet är av plast och har en infästning för stativben, mikrofon och lampa. Det kostar ca 600 kr på Scandinavian Photo.
Stativet är av märket Velbon (C-600 + PH-368). Det kostar 795 kr och även det kan köpas på Scandinavian Photo.
För att uppnå en hög filmkvalitet bör man se till att ljudet är bra. Därför har vi kompletterat utrustningen med en mikrofon, Röde videomikrofon (995 kr), som kan sättas på Ipad-fodralet. För att kunna koppla mikrofonen i Ipaden måste du först ha två adaptrar, en iRig (299 kr) samt en Röde adapter minitele (79 kr).

Om du vill optimera ljud och bild när du filmar med Ipad finns det lite kringutrustning du kan använda. I denna film visar Eleonor Grenholm, Länsbibliotek Uppsala, hur du gör.

Att filma med Ipad

Stefan Barkman, Film i Värmland, har sammanställt nedanstående information kring film och Ipad.

Skapa film med pekplattan

Den främsta anledningen till att lära sig att använda en modern pekplatta för filmskapande är att den kan ersätta både kamera och redigeringsdator. Det gör att den både blir billigare vid inköp och smidigare att använda.

Fördelen med en allt-i-ett-apparat

Filmskapande har alltid krävt rätt mycket teknik – åtminstone en kamera och en redigeringsdator. Men nu finns möjligheten att göra hela filmarbetet i Ipaden. Och det innebär flera fördelar. Tiden att överföra media från kamera till dator är lika med noll så man kan lätt hoppa mellan att spela in material och redigera filmen. Man slipper problemen med att försöka matcha olika kamerors videoformat med datorers redigeringsprogram. Möjligheterna att arbeta med animerad film via pekplattan är också väldigt stora, från tecknad film till lera och cut out-teknik.

Pekplatta som kamera

Eftersom skärmen är mycket större än på en traditionell kamera fungerar den utmärkt att filma med när vi arbetar i grupp då flera har möjlighet att se vad som händer bakom kameran. Hur man komponerar olika bildutsnitt och vinklar blir tydligt och konkret i den stora rutan. Själva kameran är väldigt liten och presterar bäst i ljusa miljöer.

Pekplatta som redigering

Eftersom skärmen är betydligt mindre än en traditionell datorskärm fungerar redigering bäst för en person i taget eller mindre grupper upp till tre personer så alla kan se vad som händer på skärmen.

Ipad, vilken modell ska vi välja?

Från och med tredje generationens Ipad från 2012 är det tillräckligt bra kamera och dator i ett för att fungera som filmverktyg.

Appar

Det finns jättemånga appar och denna lista blir inaktuell väldigt fort, därför försöker vi hålla den ganska begränsad.

 • Paper by FiftyThree – Rita och skissa.
  Använd för att göra storyboard. Gratis (49 kr med alla penslar).
 • Imovie – Redigering.
  Detta är ett bra program att börja med när man ska lära sig att berätta en historia genom film. Att göra en “trailer” är en bra start. Programmet är begränsat jämfört med iMovie för Mac men är lätt att komma igång med. 38 kr.

Redigera film med IMovie för IPad

I filmen nedan gör Anna Hazard, Film i Uppland, en genomgång av appen IMovie. IMovie är en app för Ipads där man lätt kan redigera film som man också fotat med sin Ipad.

Se en kort film om iMovie.

Filmer

Kjerstin Persson och Stefan Barkman på Film i Värmland har skapat ett boktips med hjälp av en Ipad.

Till filmer som har skapats av deltagare på workshopdagarna i Karlstad.

Ett boktips som gjorts under kursen

Till filmer som har skapats av deltagarna på workshopsdagar i Gävleborg.

Till filmer som har skapats av deltagarna på workshopsdagarna i Dalarna.

3 kommentarer till Filma med iPads i KUB-länen

 1. Jessica Steje skriver:

  Kul!
  Vad använder ni för mygga i filmen?
  Hon visar skillnaden mellan den micken som fästs på paddan och myggan. Kan myggan kopplas direkt eller behöver jag iRig-adaptern?

 2. Eleonor Grenholm skriver:

  Hej Jessica! Det är en vanlig mygga (Mygga ART3350 på Scandinavian photo). Den behöver kopplas via en iRig.

 3. Karolina Vessby skriver:

  Underbart! Min dotter filmar en massa med ipaden och vill ha stativ. Här fanns ju de optimala tipsen. Tack! Nästa steg blir mikrofon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s