Rummet – Uppsala

Petra Trobäcks dag om Biblioteksrummet inspirerade många att åka hem och se på sitt bibliotek med nya ögon. Här kan du se före- och efterbilder på förändringar som gjordes på olika bibliotek i länet. Vi fyller på allt eftersom vi får in bilder.

l

Håbo

Röda hyllan – med romaner om kärlek & romantik

Vad var problemet? Hyllan såg tidigare ganska tom ut, framför allt på ena sidan. Obalans med böckerna… Skyltutrymmet fanns främst på hyllans ”baksida” – ”framsidan”, som de flesta besökare såg som första intryck – hade få skyltplatser.

Vad gjorde vi åt det? Vi flyttade efter böckerna och en hyllsektion i början frilades till skyltning. Även andra hyllraden genomgående, på båda sidor, gjordes till skylthyllor. På ena sidan skyltar vi genomgående med röda/rosa omslag och på andra sedan går omslagen i en svart/grå ton.

Vad vill vi uppnå med förändringen? Att skapa ett blickfång och en hylla som verkligen lockar till läsning – och där skyltningen förstärker hyllans tema. Röda hyllan har blivit bibliotekets röda rubin – en liten söt pralin som bara står och väntar på lässugna 🙂

Hälsningar Ulrika Danielsson & Kathy Wiberg, Håbo bibliotek.

Före:                                                                  Efter:

Röda hyllan före   Röda hyllan efter 1

l

Tierps bibliotek

Serier (och grafiska romaner) ligger inhysta i en alkov tillsammans med lyrik och dramatik. Avdelningen är visserligen rätt mysig men lite oinspirerande och intetsägande. Jag bestämde mig för att byta plats på serier och dramatik så att serierna är det första man ser då man står utanför alkoven, utifrån tanken att serier fungerar som mer indragande än dramatik. Dessutom frigjorde jag ytterligare en hylla för frontexponering av serier (perfekt eftersom många av omslagen är väldigt snygga) och piffade till med A3-affischer på ett omslag och ett uppslag av en ny serieroman. Alla böcker som tidigare stod frontexponerade ovanpå hyllan togs bort.

Hälsningar

Gabriella Blom, Tierps bibliotek

Före:                                                                 Efter:

efter     före    

l

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s