Rummet – Dalarna

Petra Trobäcks dag om Biblioteksrummet inspirerade många att åka hem och se på sitt bibliotek med nya ögon. Här kan du se före- och efterbilder på förändringar som gjordes på olika bibliotek i länet. Vi fyller på allt eftersom vi får in bilder.

l

Hedemora

Hedemora stadsbibliotek har som ett uppdrag valt att förändra  avdelningen ”Svenska som andraspråk” och ”Utländsk litteratur”. Avdelningen har tidigare varit inklämd i romanavdelningen och varit något undanskymd. Platsbrist har gett dåliga exponeringsmöjligheter.

Avdelningen har nu flyttats till ett bättre läge i biblioteket med fler sittplatser och en extra hylla på köpet. Exponeringsmöjligheterna har blivit fler och språkområdena har kunnat tydliggöras.

Vi har anammat Petras idéer att exponera 140 cm från golvet och att hålla ihop färger. Tydliga skyltar över språken med text på svenska och originalspråket samt bild på språkområdena. Gavelskyltarnas text har förstorats upp för att tydligt visa hyllnummer och ge en grov överblick.

Hedemora Utländska före             Hedemora Utländska efter

Före                                                                          Efter

Och vad hände med den ”överblivna” hyllsektionen. Jo, det blev en perfekt exponeringshylla för vår spänningslitteratur som finns i anslutning till den.
Hedemora Spänning skyltning

Maria Hed skriver från barnavdelningen:

”Vi har genom återanvändning, lite färg och fantasi skapat en ny läshörna på barnavdelningen, Hedemora stadsbibliotek. Från att ha varit ett outnyttjat hörn med alldeles för stort fokus på en anslagstavla får barnen enkelt tillgång till böcker och lek.”

Hedemora Före och efter barnavd

Före                                       Efter

l

Leksand

Böcker för åldersgruppen 7-9 år fanns placerade i små backar. Nu har vi tagit bort de små backarna och ställt böckerna i hyllan. Vi har också gjort en skyltning i mitten, i ögonhöjd för barnen.

Leksand A01495     Leksand efter

Före                                                                           Efter

l

Malung

Vi hade påbörjat en omflyttning av flera hyllor – en liten rockad. Våra filmer behövde mer plats, storstilsböckerna likaså. Vi hade tre tomma hyllor i väntan på att filmerna skulle flyttas och när vi kom hem från Petras föreläsning tog vi tag i flytten av de olika avdelningarna. I den nya filmhyllan kommer det inom kort att vara en hel sektion med skyltning. De nya hyllorna som möjliggör det har inte kommit ännu. Vi ser också över och funderar över våra skyltar.

 Malung före     Malung efter

Före                                                  Efter

l

Mora

Mora före      Mora  efter

Hyllan innan vi ändrade den.                                   Vi öppnande upp en hylla så att                                                                                                         framsidorna syns utifrån.

l

Orsa

Jag valde att fräscha upp biografihyllan då biografier är mycket populära. Jag hade redan en del skyltutrymme, men valde att göra det större och mer balanserat. Lösningen ger ett mer luftigt uttryck i hylla.

Orsa Före     Orsa Efter

Före                                                                           Efter

l

 Säter

Gavelexponering på barn- & ungdomsavdelning vid hylla Spänning/fantasy
Vi tog bort ett litet bord som mest fungerat som ”bokbord”. Det är inte en plats där barn väljer att sitta och passar inte heller som skyltbord. Affischerna (av olika snitt) på gaveln togs också bort. Vi flyttade dit två podier i ljusgrå färg. Tre häxhattar i färgerna svart/grönt hängdes upp i olika nivåer och ett grönt tyg användes på det högsta podiet. Gröna böcker från spänningshyllan placerades på det lägre podiet för att ta upp den gröna färgen i hattar och på tyg och bildar på så vis en helhet. På det högre podiet skyltades vampyrböcker som ett eget tema (i temat).

Förändringarna har vi gjort för att förbättra ungdomsavdelningen, vi hoppas att det blir lättare att hitta till spännings- & fantasyavdelningen. Det lilla bordet gjorde att avdelningen uppfattades som en småbarnsavdelning istället för till den faktiska åldersgruppen. Önskvärt hade varit att förstärka skyltningen med anpassad belysning. Vi jobbar vidare med det i åtanke.

Säter      Säter efter

Före                                                            Efter

l

Älvdalen

Vi valde att göra Storstil- och lättlästhyllan lite mer tillgänglig. Vi gallrade först ganska hårt så det blev mer luft i hyllorna och utrymme för skyltning. På lättläst har vi böckerna indelade i olika genrer. Knubbarna fick tydligare textning och skyltar med Stor stil resp Lättläst sattes upp ovanför hyllorna.

Älvdalen Före        Älvdalen Efter

Före                                                       Efter

l

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s